12Junij 2016

KCC 2016

12.06.2016

Prizorišče konference KCC 2016, 150 udeležencev iz celega sveta

Vabljeni govorci na KCC 2016

dr. David Philp (UK BIM Task Group) in Marina Korol, ki je predavala članom siBIM v letu 2015

Govorec iz Italije ie "priznal", da Italija še nima nacionalnih BIM-smernic.

Mitja Vovko in Špela Lokar (oba TRIMO d.d.), Matjaž Likeb (PILON AEC d.o.o), Andrej Tibaut (UM FGPA)

David Philp (vodja UK BIM Task Group) in udeleženci iz Slovenije

Andrej Tibaut (UM FGPA), Patrick MacLeamy (HOK Architects, San Francisco, ustanovitelj in vodja buildingSMART International), Matjaž Likeb (PILON AEC d.o.o.)

 

siBIM 

na

KCC 2016

v Budimpešti

 

V Budimpešti se je od 12. do 14. junija odvijala globalna konferenca KCC 2016, ki jo na vsaki dve leti organizira podjetje Graphisoft. Konference sta se iz Slovenije udeležila člana siBIM, Matjaž Likeb (Pilon AEC) in Andrej Tibaut (UM FGPA). Konference sta se udeležila tudi Špela Lokar in Mitja Vovko, oba arhitekta iz podjetja TRIMO d.d. 

Med vidnejšimi gosti konference so bili dr David Philp (vodja UK BIM Task Group), ki se je v preteklosti že srečal z nekaterimi člani siBIM, ter arhitekt Patrick MacLeamy, ustanovitelj in vodja buildingSMART International, ki je v teoriji BIM-a znan kot avtor MacLeamy-jeve krivulje, ki govori o pomembnosti BIM-pristopa v zgodnjih fazah načrtovanja. Z obema smo člani siBIM vzpostavili osebni kontakt in ju neformalno povabili na konferenco siBIM 2016. Konferenco je zaznamoval tudi Kazumi Yajima, direktor podjetja Kajima iz Japonske, ki je v svojem predavanju izjavil: "we create BIM-model for free to increase profitability of project..."

Na konferenci je bila v predavanjih in neformalnih pogovorih vseskozi prisotna težnja k usmeritvi Open BIM. Open BIM zagovarja interoperabilni BIM-model, ki omogoča izmenjavo modela med različnimi deležniki (in njihovimi programi) v zapisu IFC (ISO 16739:2013 - Industry Foundation Classes (IFC) for data sharing in the construction and facility management industries). Precej pozornosti je bilo namenjeno tudi konceptu generativnega načrtovanja BIM-modelov (ang. generative design, algorithmic design, flow programming) z uporabo metod vizuelnega programiranja. Koncept npr. podpirajo programi ArchiCAD/Grasshoper (Rhinoceros) , Revit/Dynamo, Tekla/Grasshopper.

Člani siBIM smo na konferenci vzpostavili kontakte, ki bodo lahko koristni pri snovanju BIM-smernic v Sloveniji. O pomenu nacionalnih smernic veliko pove podatek, da je udeleženec iz Finske v kontaktu z ostalimi udeleženci poleg vizitke "iz rokava stresel" tudi povezavo do finskih BIM-smernic. Kot zanimivost...finske BIM-smernice so poleg finščine, objavljene še v estonščini in španščini. 

Na konferenci smo se ponovno srečali tudi z Marino Korol iz Moskve, ki jo je siBIM gostil septembra 2015, ko je izvedla predavanje za člane siBIM.

 

 

December 2024