14Oktober 2015

siBIM 2015 - BIM v Sloveniji (poročilo)

14.10.2015 ob 08:55

 

Združenje siBIM

je 19.11.2015 v Lendavi organiziralo

1. strokovno konferenco 

siBIM 2015 - BIM v Sloveniji

Združenje siBIM je 19.11.2015 v dvorani Mestne hiše organiziralo strokovno konferenco siBIM 2015 - BIM v Sloveniji, ki je potekala pod pokroviteljstvom Občine Lendava in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije. Občina Lendava je prva občina v Sloveniji, ki je podprla implementacijo BIM-a (informacijskega modeliranja objektov) pri projektu gradnje razglednega stolpa Vinarium Lendava v Lendavskih goricah.

Soorganizatorji dogodka so bili še Inženirska zbornica Slovenije (Matična sekcija gradbenih inženirjev), Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije in Obrtno - podjetniška zbornica Slovenije.

Uvodoma sta okoli 90 zbranih udeležencev nagovorila župan Lendave, mag. Anton Balažek in predsednik Združenja siBIM, dr. Andrej Tibaut, strokovne konference pa se je udeležil tudi nekdanji minister dr. Žiga Turk.

»Ni naključje, da smo 1. strokovno konferenco Združenja siBIM izvedli prav v Lendavi in pri tem pritegnili pozornost tako številčne strokovne javnosti, ter obeh slovenskih gradbenih fakultet. Člani združenja smo z BIM-pristopom, med gradnjo lendavskega stolpa Vinarium, namreč sodelovali strokovno in raziskovalno tako z občino kot tudi z izvajalci. V imenu Združenja siBIM se iskreno zahvaljujem Občini Lendava za izkazano gostoljubje in podporo pri organizaciji konference.«, je o dogodku povedal dr. Andrej Tibaut."Razgledni stolp ne prinaša samo nove kvalitete v turistično ponudbo tega konca Slovenije, ampak je dober primer, kako lahko javne investicije prispevajo k tehnološkemu napredku. Pri gradnji je bila uporabljena napredna BIM-tehnologija, ki zmanjšuje presenečenja in nepredvidene stroške in je zato zgled tudi za druge investitorje", je o prvi uporabi BIM-a v Sloveniji povedal dr. Žiga Turk.

Župan Občine Lendava, mag.  Anton Balažek je poudaril, da je primer gradnje razglednega stolpa z uporabo BIM-modela dokaz uspešnosti regionalnega razvojnega projekta, uporaba BIM-modela pa se je pri projektu izkazala pri znižanju tveganja gradnje, ki se je morala zaključiti v šestih mesecih, in večji transparentnosti.

Namen konference je bil predstaviti stanje uporabe BIM-pristopa v Sloveniji, omogočiti izmenjavo znanj in izkušenj uporabnikov BIM-tehnologij v Sloveniji, predvsem pa povezati strokovnjake, ki bi lahko pospešili implementacijo BIM-a v Sloveniji.

BIM-pristop predstavlja informacijsko podporo arhitektom, svetovalnemu inženiringu (projektantom), gradnji, nadzoru, upravljanju in vzdrževanju gradbenih objektov. Tematika je še posebej aktualna zaradi uveljavitve evropske direktive o obvezni uporabi BIM-pristopa za vsa javna naročila od aprila 2016 naprej in programa Strategije pametne specializacije, kjer je BIM-pristop prepoznan kot ena izmed tehnologij za podporo koncepta pametnega mesta. 

Posnetki predavanj

Snemanje predavanj je omogočila IZS - Inženirska zbornica Slovenije (Matična sekcija gradbenih inženirjev) v okviru svojega programa e-izobraževanje IZS. Vsi posnetki so javno dostopni na portalu IZS. Zahvaljujemo se IZS in podjetju IB-PROCADD, ki je snemanje izvedlo.

Strategija, investicije, projekti doma in v tujini

Programi, arhitektura, izobraževanje 

Pokrovitelji in sooganizatorji

Sponzorji

Medijski partner

Potrdila o udeležbi

Udeleženci siBIM 2015 lahko pridobijo potrdila o udeležbi od organizatorja konference. Zainteresirani udeleženci izpolnite enega od priloženih dokumentov in po pošti vam bomo poslali natisnjeno potrdilo.

Člani IZS lahko v skladu s pravilnikom IZS oddajo vlogo za priznanje kreditnih točk za udeležbo na izobraževanjih zunaj zbornice.

 

Objave v medijih

 

 

December 2024