25November 2016

siBIM 2016 - "BIM – DNK grajenega okolja" (poročilo)

25.11.2016

Ulica kneza Koclja 22, Maribor


Združenje siBIM,

je soorganizaciji s Fakulteto za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo na Univerzi v Mariboru,

organiziralo

2. strokovno konferenco 

siBIM 2016 - "BIM – DNK grajenega okolja"

25.11.2016, hotel City, Maribor

 

Združenje siBIM je po uspešno izvedeni 1. strokovni konferenci siBIM 2015 (http://sibim.si/dogodki/sibim2015), tudi letos pripravilo konferenco siBIM 2016, tokrat s podnaslovom »BIM – DNK grajenega okolja«. 
Konferenca se je, kot enodnevni strokovni dogodek, odvijala 25.11.2016 v prijetni atmosferi hotela City v Mariboru. V okviru konference je 24.11.2016 potekal BIMathlon, kjer so skupine (študenti, inženirji) tekmovale v uporabi BIM-pristopa v projektih na področju grajenega okolja.

Tematika letošnje konference se je osredotočala na ključne prednosti in ovire uporabe BIM-pristopa na posameznih področjih grajenega okolja s poudarkom na izvedenih projektih in izmenjavi izkušenj, ki sledijo iz uporabe BIM-pristopa. Pri BIM-pristopu je ključna pravilna uporaba; v pravem obsegu, v ustreznih fazah projekta in na pravem mestu.

BIM-pristop se uveljavlja tudi v okviru individualne stanovanjske gradnje kjer so, prav tako pomembni projekt, višina investicije, funkcionalnost objekta in vzdrževanje objekta. Na področju javnih investicij se BIM-entuziazem posameznih investitorjev seli v prve pilotske projekte državnega pomena, ki bodo identificirali dejanske prednosti in ovire na poti do nacionalne strategije za uporabo BIM-pristopa, tudi pri npr. pregovorno dragih in kompleksnih infrastrukturnih projektih. Tudi upravitelji objektov se začenjajo zavedati potenciala uporabe BIM-modela, ki leži v predalu, za veliko število procesov v fazi vzdrževanja objekta. Zaznati je tudi prve praktične premike v smeri uporabe digitalnih modelov gradbenih izdelkov, ki spreminjajo tehnologijo gradbene proizvodnje, tudi z uporabo 3D-tiskalnikov. 
Pojavljajo se marketinške rešitve za uporabo BIM-modelov za bolj informirano predstavitev objekta, njegove notranjosti, zunanjosti, fasadnih oblog, strojnih inštalacij, itd. 
Interoperabilnost, ki jo zagotavljajo odprti BIM-standardi, omogoča integracijo domenskih BIM-podmodelov, ki so realna podpora projektnim skupinam v gradbenih projektih.
Vse opisano kaže na dejansko prežemanje projektov grajenega okolja z BIM-pristopom. To pa je bila tudi vodilna misel letošnje konference siBIM 2016.

 

Program konference:

Program konference si lahko ogledate tukaj.

 

Fotogalerija:

Foto utrinke iz konference si lahko ogledate v galeriji.

 

Posnetki predavanj:

Inženirska zbornica Slovenije je predavanja iz konference posnela. Posnetke predavanj si lahko ogledate na izs.mitv.si.

 

Podcast:

Podcast iz konference je objavljen na

 


 

Zbornik konference

  • Avtorji prispevkov na konferenci bodo pripravili članek za objavo v zborniku, ki bo izšel v začetku 2017.

 

Pokrovitelji

 

 

Sponzorji

 

 

Medijski partner

 

 

Organizacijski in programski odbor siBIM 2016


 

December 2024