16November 2017

siBIM 2017 - "razvijamo digitalizacijo grajenega okolja" (poročilo)

16.11.2017

Pot za Brdom 4, 1000 Ljubljana


Združenje siBIM,

je v soorganizaciji s Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo na Univerzi v Ljubljani,

organiziralo

3. strokovno konferenco 

siBIM 2017 - razvijamo digitalizacijo grajenega okolja

16. 11. 2017, hotel Four Points by Sheraton, Ljubljana

 

Združenje siBIM je po uspešno izvedenih strokovnih konferencah v letih 2015 in 2016, tudi letos pripravilo konferenco siBIM 2017, tokrat s podnaslovom »Razvijamo digitalizacijo grajenega okolja«. 
Konferenca se je, kot enodnevni strokovni dogodek, odvijala 16. 11. 2017 v prijetni atmosferi hotela Four Points by Sheraton v Ljubljani. V okviru konference je 14. 11. 2017 potekal 2. BIMathlon, kjer so skupine (študenti, inženirji) tekmovale v uporabi BIM-pristopa v projektih na področju grajenega okolja.

Letošnje konference se je udeležilo 110 udeležencev iz 50. različnih organizacij s čimer je bila presežena lanskoletna številka. Tudi interes sponzorjev je bil večji, saj je konferenco podprlo deset sponzorjev. 

V vsebinskem smislu je letošnja konferenca pokrivala tri vsebinske sklope:

  • sistemska implementacija BIMa na področju grajenega okolja,
  • novosti in iniciative na področju BIMa, in
  • primere uporabe BIM-pristopa.

Skozi 15 predavanj v vseh treh sklopih so udeleženci spoznali, da je naša država spoznala koristi BIM-a za področje grajenega okolja, da čedalje večje število podjetij in posameznikov uporablja BIM, da podjetja sodelujejo v skupnih BIM-projektih, da je zavedanje o odprtem in standardiziranem BIM-u v porastu itd. Nenazadnje številne predstavitve manjših podjetij ali posameznikov kažejo, da se BIM splača tudi pri manjših projektih (npr. obnove stavb), ker prinaša prednosti statikom, arhitektom itd.

Letošnji BIMathlon je na površje dvignil nove mlade talente v slovenskem BIM-prostoru. Štiri ekipe so pokazale, da je možno v enem dnevu skorajda dokončati BIM-model montažne hiše z analizami, izdelavo BIM 4D-modela, popisom količin, pripravo dokumentacije in vizualizacijami.

Predavatelja iz tujine sta predstavila novosti na področju skladiščenja BIM-modelov (Open BIM Server, bimserver.org) in uporabe modelov za upravljanje gradbene mehanizacije. 

 

Program konference:

Program konference si lahko ogledate tukaj.

 

Fotogalerija:

Foto utrinke iz konference si lahko ogledate v galeriji.


Pokrovitelji

 

Sponzorji

  Sponzor BIMathlona    
         
  Sponzorji konference    
         
          
         
     

                   

 

     

                       
 
         
     

 

 

Medijski partner

 

 

Organizacijski in programski odbor siBIM 2017


 

December 2024